Ξέρω ότι έχει γίνει απλά μια εμμονή. Αλλά θέλω την ουσία. Θέλω να νιώσω την ανάγκη, την απόγνωση, όχι της στέρησης· του χαμού, της εξάντλησης της ελπίδας. Θέλω κάτι βαθύ και πραγματικό. Κι ας με πληγώσει. Να με πληγώσει θέλω. Δε γουστάρω να νιώθω γεμάτη επί την παρουσία του, κι ύστερα να αδειάζω, λες και είναι προγραμματισμένο να τα χάνω όταν βγαίνει από το αυτοκίνητο. Θέλω να μεθύσω με κάτι πιο δυνατό από την ιδέα ενός ανεκπλήρωτου σκοπού.

Temporarily removed skins image

Δεν είναι τυχαίο που όταν οι ποιητές τραγουδούν, προκαλούνται ανατριχίλες σε όποιον είχε την τιμή να είναι μάρτυρας αυτής της ιεροτελεστίας. Διότι ο ποιητής δεν τραγουδά ούτε με τη φωνή του, ούτε με τον αέρα που παίζει κυνηγητό στο διάφραγμά του. Το κάνει με το νοερό ταξίδι σε όλα τα μέρη που υπήρξε η αγάπη του. Από το χώμα το ελληνικό, μέχρι τη θάλασσα, με τελικό σταθμό ένα ζευγάρι μάτια. Και δε θέλω να προσποιούμε άλλο πως νιώθω τον έρωτα, όταν τον κουβαλάω μαζί μου παντού, σα μια λεπτή στρώση αυτοκαταστροφής κάτω από το δέρμα μου.

concert and poets of the fall image boy, grunge, and blue image

Στην ταινία του James McTeigue, V for Vendetta (2005), η νεαρή πρωταγωνίστρια καταφέρνει κάτι που μοιάζει παράδοξο στη μέση μιας επανάστασης ιδανικών: ερωτεύεται ένα άντρα που παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ιδέα.

v for vendetta, natalie portman, and movie image

Αντιθέτως, εμείς δε μπορούμε καν να ξεχωρίσουμε το πραγματικό, μέσα από όλα τα φτηνά οράματα που μας πουλάνε. Οι ιδέες μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν μια απόσπαση από τον φόρτο της πραγματικότητας, και όταν υλοποιούνται από τα σωστά χέρια, φέρνουν ευχάριστες αλλαγές. Όταν όμως οι άστεγοι άνθρωποι της γειτονιάς σου κρυώνουν κιόλας από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, καμιά ιδέα δεν είναι εκεί να τους προσφέρει κάποιου είδος καταφύγιο. Όλες οι ιδέες του κόσμου δεν είναι αρκετές για να καταπολεμήσεις τη μοναξιά.

green, aesthetic, and rain image alternative, archive, and dark image

Για να μιλάω ευθέως, ήμουνα από πάντα λίγο εχτός, και καταπιανόμουν με ιστορίες και παιχνίδια που δε μπορούσα ν' αγγίξω, που δε μπορούσαν να μπουν σε κανένα ράφι, ούτε να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Τότε μου έδινε ένα πλεονέκτημα να βλέπω τον κόσμο με μάτια καθαρά, και να καταλαβαίνω τις καταστάσεις καλύτερα ίσως από κάποιους συμμαθητές μου, που ήταν ευχάριστα βυθισμένοι στην άγνοια.

the little prince, fox, and book image

Τώρα όμως όλοι μεγάλωσαν, όλοι διαβάζουν και ενημερώνονται, όλοι έχουν απόψεις και επιχειρήματα. Κι εγώ γνωρίζοντας όσα και αυτοί, πιστεύοντας όσα και αυτοί, πράττοντας όσο λίγο πράττουν και αυτοί, περνώ ένα ανίερο ποσοστό του χρόνου μου, λατρεύοντας λίγο περισσότερο το τρόπο που κάθετε ακίνητος όταν σκέφτεται, και πόσο λίγο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλός του, για να διαπράξει τρομακτικά ευφυή διασυνδέσεις.

apathy, corruption, and darkside image love, kiss, and couple image

Έτσι όταν έρθει το τέλος, θα έχω ένα γεμάτο μερίδιο απάθειας να πληρώσω για κάθε καλά μελετημένη και εντελώς λάθος επιλογή.

"You must take personal responsibility. You cannot change the circumstances, the seasons, or the wind, but you can change yourself. That is something you have charge of."
Jim Rohn
for more