1. Biztosíts minél nyugodtabb környezetet, jó íróasztalt megfelelő székkel, megvilágítással. Aztán persze lehet, hogy gyereked kiköltözik utánad a konyhába, mert utál egyedül lenni… Semmiképp se ülj a nyakára, ha ő nem szeretné.

2. Fontos, hogy nézze át, megvan-e a tanuláshoz minden, rendszerezze, készítse össze az eszközöket, jegyzeteket.

3. Ne kezdjen tanulni közvetlenül főétkezés után, ekkor a szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva, könnyen elálmosodunk. De azért éhesen, szomjasan sem érdemes leülni. Agyunk rengeteg cukrot használ fel működés közben, pici utánpótlás mindig kell!

4. Van, aki nem szeret teljes csendben tanulni. Hallgasson instrumentális zenét, vagy olyat, aminek nem érti a szövegét. Aki viszont csak teljes csendben tud figyelni, annak tartsd tiszteletben ezt az igényét!

5. Hasonlókat ne egymás után tanuljon, például a német- és az angolleckét, mert ez nem lesz hatékony.

6. Ha lehet, még aznap tanulja meg a leckét, amelyik napon feladták. Így érteni fogja az órai jegyzetet, emlékszik a tanár magyarázataira, lesz ideje még egyszer átismételni, amikor már leülepedett a tudás.

7. Ajánlj fel neki valami „ajándékot”, ha az egyik tárgyat befejezte. Nem pénzről, nyalókáról van szó, hanem meleg kakaóról, kis vállmasszírozásról, egy malomjátszmáról. Ezután újra neki lehet állni.

8. Ha nagyobb anyagról van szó (vizsga, nagydolgozat), fogjon hozzá jóval hamarabb a tanuláshoz, ne egy-két nappal előtte. Szerezze be a szükséges könyveket, nyomtassa ki a számítógépről, internetről, amire szüksége lesz, jegyzeteljen, cédulázzon, készítse elő az anyagot.

9. Nagyobbaknál érdemes figyelembe venned, hogy bagoly vagy pacsirta típusú a diák. Van, aki este, éjjel tudja jobban hadra fogni az agyát, más hatékonyabban dolgozik hajnalban, reggel. Az alvás persze ne maradjon el!

10. Használjatok minél többféle segédanyagot! A témába vágó dokumentumfilm, jó novella vagy könyv, idegen nyelvű vagy éppen más tárgyhoz tartozó memóriakártya, matekgyakorló kártyajáték, műveltségi társasjáték, webes térképek, egyszerűsített szövegű idegen nyelvű regények, készségfejlesztő, figyelemjavító, problémamegoldást fejlesztő internetes játékok, lexikonok lapozgatása, (nem veszélyes) kísérletek elvégzése otthon – mind segít megérteni a tanulnivalót, fejleszteni a tanulási képességet és élvezetessé tenni a tanulást.

11. Hasznosak a közös programok, például múzeum, kiállítás (reneszánsz év), kirándulás a tananyaghoz kapcsolódva.

12. Kezdje a tanulást könnyebb tárggyal, ez a bemelegítés.

13. Legyen a gyereknek olyan időtöltése is, ami kedvére való. A sport, a zenetanulás, a drámaszakkör, a tánc nem a tanulástól veszi el az időt, hanem éppen a hatékony tanulást segíti az agyterületek közötti kapcsolatok erősítésével és azzal, hogy bizonyos helyzetekben fegyelmezettségre, összpontosításra, kreativitásra, együttműködésre késztet.

+1 Ne felejtsd el azt se, hogy az tud igazán jól tanulni, aki amúgy „jól van”. Legyen időd „csak úgy” is együtt lenni, vagy ha kedve van a gyereknek, egyedül vagy a barátaival tölteni az időt, miközben nem csinál semmi hasznosat. Ezalatt töltekezik föl a lélek a megpróbáltatásokra.