Van Gogh 1888 szeptemberében Arlesban a Place de Forum tér északkeleti sarkában állíthatta fel festőállványát. Bal felől a rue de Palais-ra vezető utca sarka, a kép középpontjában a kávézó kivilágított terasza, a vendégek, a háttérben pedig a templomtorony (ma Musée Lapidaire) felé vezető utcácska, az éjszakai égbolt, jobboldalt pedig egy kis virágbolt látható.

Van Gogh nem szignálta a festményt, de három levelében is megemlítette.

Az amszterdami van Gogh múzeum kurátorai szerint a festményt Maupassant A szépfiú című regényének egyik részlete inspirálhatta a művészt. „A Madeleine-templom felé fordult, és sodródott a tömeg áradatával, amely a hőségtől elnehezedve folydogált. A zsúfolt nagy kávéházak kiáradtak a gyalogjáróra; a kivilágított homlokzat éles és nyers fényében mutogatták iszogató vendégeiket. Kis négyszögletes vagy kerek asztalokon mindenféle árnyalatú, vörös, sárga, zöld, barna folyadékok álltak előttük; a vizeskancsók belsejében ragyogtak a nagy, átlátszó jéghengerek, amelyek a szép tiszta vizet lehűtötték. Bogomila Welsh-Ovcharov ezzel szemben úgy véli, hogy Louis Anquetin Avenue de Clichy: 5 o'clock in the evening című írása volt van Gogh ihletője.

A festmény nem csupán egy kávézói életképet ábrázol, véli Jared Baxter az Anistoriton című folyóiratban megjelent cikkében, hanem Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora (1498) című híres freskójának interpretációja.

A festményt első alkalommal Kávézó, este (Café, le soir) címmel 1891-ben állították ki. Ez volt van Gogh első olyan alkotása, melyre csillagos égboltot festett. Még ugyanebben a hónapban festette Csillagos éjszaka a Rhône felett (1888) című alkotását. Egyik leghíresebb műve a Csillagos éj 1889-ben, míg a Falusi út Provence-ban, éjjel (1890) egy évre rá készült el.

A festmény ma Otterlóban a Kröller-Müller Múzeumban látható.